Bare syv prosent har med egen reiserøykvarsler på ferie. Det viser nye tall fra Reiseundersøkelsen 2015 fra Europeiske Reiseforsikring, utført av TNS Gallup.

Booker inn i brannfeller

Det er dessverre en del nordmenn som booker seg inn i brannfeller på utenlandsferien i sommer, som regel uten at de er klar over eller tenker over det selv. - Både i deler av Europa og i andre deler av verden råder en helt annen sikkerhetskultur, mindre krav til tekniske tiltak og et slappere kontrollregime enn hva vi har her hjemme, advarer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Siden 1970-tallet er det registrert over 50 større katastrofebranner i hoteller verden rundt. Til sammen har disse brannene krevd over 1 700 menneskeliv. Så sent som i mai i år, omkom seks personer i en hotellbrann i Schneizlreuth i Tyskland.

Enkelt å sikre seg

Kjøp inn en reiserøykvarsler, så er du tryggere på at du blir vekket om det er røyk i rommet. Bruk noen minutter på å sette deg inn i hotellets brannrutiner, og særlig hvilke rømningsmuligheter du har. Prøvegå gjerne rømningsveiene, anbefaler Kalheim.

Anbefalingen om å ta med reiserøykvarsler gjelder i høyeste grad også for de som ferierer i utleieboliger. Ingen bør legge seg til å sove uten mulighet til å bli varslet ved brann.

Gode råd når du sjekker inn på hotell

Les rømningsplanen og branninstruksen.

Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.

Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.

Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.

Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.

Plasser reiserøykvarsleren høyt i rommet, f.eks. på en hylle.

I tilfelle brann

Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.

Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurder om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass. Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.

 

Vil du lese mer om brannsikkerhet i ferien gå inn på brannvernforeningen sine sider.