Eldre er mer utsatt for brann. Som pårørende kan du gjøre enkle grep for å redusere brannfaren hos dine kjære.

Du kan utgjøre en forskjell.

De fleste har noen eldre de bryr seg om i nær familie, eller blant naboer og venner. Kanskje begynner de å bli dårlige til beins, eller å glemme ting? Eldre som bor hjemme har fire ganger så stor sjanse for å bli utsatt for brann. Mange eldre har også større utfordringer med å oppfatte, reagere og evakuere raskt nok når det brenner. Desto viktigere er det å finne og fjerne brannfellene i den «trygge» boligen de har bodd i hele livet. Noen små grep ved neste besøk kan redde liv.

Varsling

Å bytte batteri i røykvarsleren eller sjekke at den fungerer, er ikke så enkelt når helsen skranter. Sørg for at røykvarslerne får friske batterier ved behov. Test alarmfunksjonen ved å holde inne testknappen. Vi vet at dette redder liv, og det føles godt når det er gjort. Spesialvarslere finnes for de med dårlig hørsel. Hjelpemiddelsentralen kan i noen tilfeller låne ut slikt utstyr. Du kan også kjøpe det hos forhandlere av sikkerhetsutstyr.

Evakuering

Et enkelt tiltak du kan gjøre for å bli tryggere på at de du har kjær kommer seg ut ved en brann, er å bruke noen minutter på å sjekke evakueringsmulighetene. En overfylt leilighet eller feilplasserte møbler kan lett blokkere rømningsveier. En sofa foran balkongdøren kan være forskjellen på liv og død. Rydd unna i rømningsveier. Legg til rette for trygg og rask rømning. Snakk gjerne med nærmeste nabo om å passe litt på.

Brannslokkeutstyr

Et tungt brannslokkeapparat kan være vrient å håndtere for mange eldre. I private boliger er det lovpålagt å ha et slikt, eventuelt en husbrannslange. Du kan gjøre det lettere ved i tillegg å ordne eksempelvis et brannteppe, eller andre enklere spesialslokkere. Forhandlere er lett å finne på nett, men sjekk at de har godkjente produkter. Snakk med den eldre om slokking. I mange nødssituasjoner er det beste å komme seg ut raskest mulig, og å ringe brannvesenet på nødnummer 110.

Komfyrvakt

Hjemmets brannversting er komfyren. Klassikeren er glemte gryter med kokeplatene på full styrke. Se også til at komfyren ikke brukes til oppbevaring av grytekluter og lignende. Komfyrvakt er i dag et krav i alle nye boliger og ved rehabilitering av el-anlegg i eksisterende boliger. Noen komfyrvakter kan du montere selv, mens andre typer krever hjelp fra en elektriker. Hjelpemiddelsentralen kan bidra ved f. eks. nedsatt hukommelse.

Oppvarming

Både feil fyring og uforsiktig askehåndtering forårsaker ofte brann. Gal opptenning er en gjenganger. Mange gjør det gjerne slik de «alltid har gjort det». Er man i tillegg litt skjelven på hendene kan det fort gå galt. Undersøk om det brukes avispapir, melkekartonger, tennvæske, parafin, rødsprit eller lignende ved fyring. Kjøp heller tennbriketter eller tennposer for tryggere opptenning. Legg til rette for at aske kan kastes på en trygg måte.

Elektriske apparater

Mange synes det er vanskelig å kaste ting som fortsatt fungerer. Gamle elektriske apparater kan være brannfarlige. Se opp for apparater med varmgang, svimerker eller andre tegn til skader. Skaff installasjoner som slår av elektrisk materiell automatisk. Undersøk når det elektriske anlegget ble sjekket eller utbedret sist. En el-kontroll er en god investering. Selv kan du sjekke om sikringene er varme. Pass på at strømkrevende apparater som varmeovner og lignende ikke kobles til skjøteledninger. Støvsug eller tørk støv av elektriske apparater.

Levende lys

Å tenne levende lys gir et rom en myk og fin atmosfære. Men det hviler også en stor brannfare i den koselige stemningen. Mange har lysmansjetter i plast eller annet brennbart materiale. Det er fort gjort å glemme de lysene man tente for noen timer siden. Erstatt gjerne stearinlys med såkalte flammeløse stearinlys som går på batteri. Fjern brannfarlige lysmansjetter. Bytt ut levende lys med batteridrevne i juledekorasjoner og lignende. Oppfordre den eldre til å aldri forlate et rom med tente lys.

Røyking

Sigaretter er en vanlig brannkilde. Å kjøpe et røykeforkle føles kanskje gammeldags. Men dette er et livreddende tiltak som ikke føles som en hevet pekefinger for den som røyker. Det er lett å sovne om man sitter i godstolen eller ligger i sengen og tar en røyk. Snakk om dette. Røyking på verandaen fører også til branner som starter utendørs. Legg til rette for trygg plassering av askebegre.

Kilde: Norsk brannvernforening