Finner du plast langs strendene våre i sommer? Ta det gjerne med til Oslofjordens Friluftsråd i Slemmestad. I september blir plasten til et stort plasttroll som skal stilles ut under Factory Light Festival.

I forbindelse med Factory Light Festival 15.- 16. september i Slemmestad skal det lages en plastavfallsinstallasjonen/plasttroll. Dette er et samarbeid med Kunst Rett Vest, Røyken kommune og Asker kommune.

Hensikten er å belyse plastproblematikken vi alle er en del av. FNs miljøvernprogram anslår at mellom 6 - 8 millioner tonn søppel finner veien til havet hvert år. Mesteparten av dette er plast.

Samler inn plast i Slemmestad

Innbyggere som finner plastavfall på sine turer i Røyken i sommer, kan levere avfallet hos Oslofjorden friluftsråd i Slemmestad på hverdager mellom klokken 09.00 og 15.00.

Adresse:
Vaterlandsveien 23
3470 Slemmestad

Vi ber om at avfallet er såpass rent at det ikke lukter.

Eksempler på plast som kan brukes i plasttrollet:

• vannkanner
  • plastflasker
  • hjulkapsler og bildeler i plast
  • fendere
  • baller
  • tauverk
  • snusbokser og bruskorker
  • koster, børster, kammer
  • plastrør
  • brøytepinner
  • fiskesnøre
  • fiskegarn
  • presenninger
  • plastnetting
  • paraplyer
  • stort sett alt som kan bindes fast eller tåler å borres hull i

NB! Ikke yoghurtbeger o.l. fordi det sprekker og kan blåse til sjøs. Hvis du finner slikt plastavfall, håper vi du tar det med deg hjem og kaster det i egen søppelkasse.

Enorme mengder plast i havet

Fra 11. september begynner kunstneren Pippip Ferner å lage plasttrollet. Pippip Ferner er en kunstner fra Asker med stort plastengasjement.

Plasttroll: Pippip Ferner lagde dette plasttrollet i forbindelse med Asker kulturfestival i mai. Nå skal hun lage et nytt troll av plast som er samlet inn i Røyken.

FNs miljøvernprogram anslår at det er mellom 270-300 millioner tonn plast i havet, og tror at
det i 2050 er mer plast enn fisk i havet. Plast er et syntetisk stoff. Det betyr at det er kunstig framstilt og ikke brytes ned i naturen. Det tar for eksempel 450 år for en brusflaske å bli borte.

Factory Light Festival 2017

Årest Factory Light Festival arrangeres i Slemmestad helgen 15. - 16. september, og er den femte i rekken. Temaet under årets lysfestival er «Opp av Havet».

Les mer om årets lysfestival på hjemmesiden www.factorylightfestival.no