Hyggen skole er 150 år. Det ble markert med en humoristisk forestilling som tok publikum med tilbake i tid.

Utenfor gymsalen står rektor Trude Bøe Eriksen og hilser velkommen i tidsriktig antrekk. Her står også Erik Johansen og sveiver på en lirekasse mens elever og barnehagebarn marsjerer på rekke og rad inn i gymsalen. Barna er også kledd for anledningen. De har på seg folkedrakter, kjoler med forklær, skaut, vademelsbukser, nikkerser og sixpence-luer.

- Skolen vår har bursdag. Den er 150 år, smiler en av jentene på 5.trinn.

Sveivet i gang musikken: Erik Johansen sørget for hyggelige lirekassetoner i forkant av forestillingen.

Jubileumsforestilling

Elever, barnehagebarn og ansatte i Hyggen oppvekstsenter har jobbet lenge med jubileumsforestillingen. Torsdag 16. november ble forestillingen satt opp to ganger for foreldre, familiemedlemmer og andre gjester.

Publikum fikk blant annet bli med tilbake i tid til 1910 og familien Sørensen som bodde i Hyggen, til 1930-årene og historien om Margit Juliussens iskremmaskin og til Osvald-gruppens kamp mot tyskerne i Hyggenmarka under 2.verdenskrig.

Folksomt på scenen: Både elever og barnehagebarn ved Hyggen oppvekstsenter bidro med sang, dans og skuespill under jubileumsforestillingen.

Forestillingen ble bundet sammen av elever som spilte skolens tidligere rektorer, eller skolestyrere som det het fram til 1970-tallet.

Herr og fru Killingstad: Linnea Moen Tvenge og Oscar Norberg spilte Helga og Anders Killingstad. Anders var skolestyrer på Hyggen skole i perioden 1893-1932.

En skoledag for 150 år siden

Nåværende rektor ved Hyggen skole, Trude Bøe Eriksen, er den 11. i rekken.

Hun fortalte hvordan skolen gikk fra å være en omgangsskole til å få sitt første skolebygg i 1867. I dag består Hyggen oppvekstsenter av skole, SFO og barnehage med til sammen 165 barn.

- Vi er inne i et jubileumsår, og denne forestillingen er bare en av flere aktiviteter, forteller rektoren.

Trude Bøe Eriksen takket samarbeidspartnerne Jan Erik Ask og Guttorm Grundt. Ask har skrevet bok om Hyggen skoles historie, og Grundt har lært elevene om Osvald-gruppens motstandskamp i Hyggen.

Nylig hadde Hyggen-elevene en skoledag der de fikk oppleve forskjellen på en skoledag i 2017 og for 150 år siden. Det innebar å kle seg slik de gjorde den gangen, kroppsøving i skolegården i atskilte rekker for gutter og jenter, bønn i skoletiden og ikke minst en spiseskje tran.

Tidsriktig: Selja Emilie Raasakka, Tord Leander Aas Byman, Selma Jacobsen og Remi Fred Buckley hadde tatt på seg tidsriktige klær til skolens 150-årsjubileum.

Flere bursdagsgaver

Helga Tharaldsen, kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Røyken kommune, hadde med seg en overraskelse til skolen.

- Når det er bursdag hører jo presanger med, sier Tharaldsen.

Hun delte ut til sammen 30.000 kroner. Elevrådet, personalet og FAU fikk alle 10.000 kroner hver. Oppvekstsenteret fikk dessuten en gammel filmrull med skolesanger som ble brukt på 60- og 70-tallet.

Men gavedrysset stoppet ikke der. Arild Dorholt, drift- og vedlikeholdssjef i Røyken Eiendom AS, ga også Hyggen oppvekstsenter 10.000 kroner i jubileumsgave.

Penger og film: Kommunalsjef Helga Tharaldsen (t.h.) delte ut til sammen 30.000 kroner til elever, ansatte og foreldre ved Hyggen skole. Rektor Trude Bøe Eriksen fikk også en gammel filmrull med skolesanger.