Frem til 2018 får alle kvinner i Røyken som er født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Vaksinen er anbefalt til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft.

Alle kvinner født i 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et toårig vaksinasjonsprogram, som startet høsten 2016.

De som ønsker vaksinen kan gi beskjed via e-post:

Oppgi navn, adresse, fødselsdato, telefonnummer og ønsket ukedag i e-posten. Deretter blir det sendt ut timeavtaler på sms.

I Røyken kommune vil vaksineringen foregå på utvalgte tirsdager, onsdager og fredager på Røyken kommunale legesenter, Bassengveien 1, 3440 Røyken (Røykenbadet).

Kan utvikle seg til kreft

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder.

Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Midlertidig tilbud

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009.

Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder, og må derfor starte opp innen utgangen av 2018.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine finner du på Folkehelseinstituttts nettside.